Turnausennakko Prahan MM-kisoista erotuomareiden silmin

Huomenna alkavat salibandyn miesten MM-kisat Prahassa, jossa Suomi puolustaa maailmanmestaruutta. Kisojen erotuomaripuolella on hyvin vahva edustus alueemme erotuomariväkeä, kun kisojen erotuomaripäällikkönä toimii vanha pitkäaikainen jäsenemme Sami Rahikainen ja kaikki kisoihin valitut suomalaiset erotuomarit ovat USBEK:n jäsenistöä. Samin ajatuksia voit lukea tästä Salibandyliiton julkaisemasta haastattelusta: https://salibandy.fi/uutiset/huippu...

 

Erotuomaripari Mikko Alakare ja Vesa Vilkki ovat jo konkareita MM-kisoissa, mutta toinen erotuomaripari Henri Heinola ja Manu Marttinen ovat ensikertalaisia MM-kentillä. Kyselimmekin Henriltä ja Manulta ajatuksia näin MM-debyytin alla.

 

Henri ja Manu ovat siis aloittaneet kansainvälisen erotuomaritaipaleensa vuonna 2009, jolloin olivat erotuomarivaihdossa Tsekin liigassa. ”Tuolloin toisensa Sparta Arenalla kohtasivat TJ JM Chodov – X3M team SKK Future, ja otteluvalvojana toimi Petr Seda. On hienoa huomata, että vuoden 2018 kisoissa Sparta Arena toimii toisena näyttämönä, ja että Petr Seda on yksi otteluvalvojista,” kertoo Manu. Manu ja Henri tuomaroivat ensimmäisen IFF:n alaisen ottelunsa vuonna 2010 tilapäisen kv-nimityksen ansiosta. Varsinaisesti IFF -tuomaristatuksen pari on saanut 2013, jonka jälkeen pelejä on kertynyt 38 kappaletta, huippukohtana lokakuussa 2015 vihelletty Men’s Champions Cup:n finaali.

 

Molemmat odottavat MM- turnausta luonnollisesti paljon. Henri toteaa, että on ”Huikeaa lähteä MM-kisoihin. Tänään näin IFF:n sähköpostista, että lippuja on viikkoa etukäteen myyty yli 55000 kappaletta ja kaikkien aikojen yleisöennätyksen (105 000 ihmistä 2014 Ruotsissa) rikkominen on erittäin todennäköistä (odottavat n. 140 000 myytyä lippua). Samoin finaalipäivään odotetaan kaikkien aikojen yleisöennätystä (nyt 15 106 ihmistä Globenista vuodelta 1996)”. Manu täydentää, että on suuri kunnia olla omalta osaltaan nostamassa lajin ja siinä toimivien profiilia.

 

Henri lisääkin, että ellei pelata kovien maa- tai seurajoukkueiden turnauksia (kuten MM-kisat, EFT tai Champions Cup), erotuomaroinnin fokuksessa on lajin markkinointi ja ammattimaisuuden näyttäminen, kun tullaan "isosta" salibandymaasta. ”On mukava homma, kun ottelussa Espanja - Iso-Britannia suomalaisia tuomareita katsotaan ylöspäin ja odotusarvo on, että erotuomarit ovat totaaliselta maailman huipulta.

 


MM-kisojen karsinnoissa Slovakian Nitrassa kuvan Espanjan joukkue voitti Iso-Britannian, mutta putosi MM-kisoista lopulta huikeassa trillerissä parhaiden lohkokolmosten vertailussa maalierolla eri lohkon Saksaa vastaan parhaiden lohkokolmosten vertailussa. Molempien maiden maaliero oli -3 mutta Saksalla oli enemmän tehtyjä maaleja.

 

Henri toivoo, että he pääsisivät Prahassa tuomaroimaan jonkun kotijoukkueen ottelun, mikä olisi varmasti hieno tapahtuma. Tavoitteena on onnistua omissa otteluissa ja viedä hyvää urheilullista erotuomarikuvaa Suomesta maailmalle. Manu toivoo kokevansa hienon urheilutapahtuman, joka on täynnä sekä pelaajien että erotuomareiden onnistumisia. Hän jatkaa, että KV -kentillä on aina ollut loistava fiilis ja vuorovaikutus paikallisten toimijoiden kanssa on ollut äärimmäisen mukavaa.  

 

Kysyttäessä tuomarikaksikolta mielipidettä Suomen maajoukkueen pärjäämisestä kisoissa, on molemmilla suuri luotto siihen, että Suomi on mukana loppuun asti, ja taistelee ehdottomasti maailmanmestaruudesta jälleen kerran. ”Toivottavasti löytyy leveää tasoa huipulla ja, että ottelut ovat hyvää PR:ää salibandylle. Puitteiden pitäisi olla kohdillaan”, toteaa Henri.

 

USBEK toivottaa suuret tsempit kisoihin ja tulee omalla delegaatiollaan hurraamaan sekä tuomareille että pelaajille finaaliviikonloppuna!

 

Dumarit taustalla, EFT:ltä Tsekki-Ruotsi ja Matěj Jendrišákin 100. IFF-vääntö. Matej (Linköping IBK) on Tsekin kapteeni kotikisoissa 2018 Prahassa ja joukkueen ylivoimaisesti tärkein pelaaja.

 

Seuraa @usbekry Instagramissa!
Instagram